Raclette to jedna z najpopularniejszych zimowych potraw. Prawdziwi miłośnicy Raclette powiedzą, że nie jest łatwo ustalić pochodzenie tego dania. Czy pojawił się w Savoie, we francuskich Alpach, czy po drugiej stronie granicy, w Szwajcarii?
Wydaje się jednak, że przepis ten wymyślili szwajcarscy pasterze w XII wieku w kantonie Valais. Pierwotnie nazwa nie brzmiała "Raclette", lecz "pieczony ser ".
Pieczony ser?
W średniowieczu sposób przygotowania "Raclette" polegał na roztopieniu sera w pobliżu źródła ciepła, takiego jak otwarty ogień, a następnie "zeskrobaniu" powierzchni, aby umożliwić płynnemu serowi zsunięcie się na talerz.
W ten sposób powstała nazwa "Pieczony ser". Dopiero w XIX wieku rozprzestrzeniła się ze szwajcarskich gór do ich dolin, gdzie stała się ulubionym daniem narodowym. Przechodziła z doliny do doliny i w końcu dotarła do Alp Francuskich.
Nazwa "Raclette" przyjęła się w 1874 roku.
Światowy Dzień "Raclette".
Od 2018 roku każdy 13 grudnia oddaje hołd tradycyjnej potrawie "Raclette". Jest to obecnie ważny dzień dla wszystkich miłośników serów topionych i stanowi doskonały pretekst do spędzenia uroczystego wieczoru w gronie przyjaciół.
Przepis...
To właśnie dzięki prostocie przepisu "Raclette" stał się gwiazdą przyjaznych i radosnych zimowych potraw, gdzie każdy przykłada rękę do koła.
Tradycyjny przepis ma tylko 4 składniki:
Tradycyjny ser "Raclette" (200g na osobę)
Ogólnoużytkowy ziemniaki (200g na osobę)
Wędliny (150g na osobę):
szynka gotowana / surowa, rozeta, grison, salami...
i Dodatki:
korniszony, biała lub czerwona cebula w occie, kapary...
Porady szefa kuchni Antoine'a Lopez
Raclette jest daniem obfitym i zazwyczaj najlepiej podawać je ze świeżą sałatką z delikatnym winegretem.
W przypadku wina należy pamiętać, że ser Raclette będzie zazwyczaj bardzo odczuwalny w smaku, więc białe wino i Raclette jest w zasadzie idealnym połączeniem jedzenia/wina. Najlepiej byłoby wybrać białe wytrawne wino, które jest wystarczająco okrągłe, aby wydobyć "tłustość" sera. Polecam francuskie białe wino "Rousette de Savoie" lub szwajcarskie białe wino "Fendant du Valais".
Odkryj "Raclette" w menu restauracji - Le Petit Paris
Bardzo ciekawy post. Czekam na otwarcie.