top of page

Raclette, Francuskie czy Szwajcarskie?

Zaktualizowano: 23 gru 2022


Raclette to jedna z najpopularniejszych zimowych potraw. Prawdziwi miłośnicy Raclette powiedzą, że nie jest łatwo ustalić pochodzenie tego dania. Czy pojawił się w Savoie, we francuskich Alpach, czy po drugiej stronie granicy, w Szwajcarii?

Wydaje się jednak, że przepis ten wymyślili szwajcarscy pasterze w XII wieku w kantonie Valais. Pierwotnie nazwa nie brzmiała "Raclette", lecz "pieczony ser ".


Pieczony ser?


W średniowieczu sposób przygotowania "Raclette" polegał na roztopieniu sera w pobliżu źródła ciepła, takiego jak otwarty ogień, a następnie "zeskrobaniu" powierzchni, aby umożliwić płynnemu serowi zsunięcie się na talerz.

W ten sposób powstała nazwa "Pieczony ser". Dopiero w XIX wieku rozprzestrzeniła się ze szwajcarskich gór do ich dolin, gdzie stała się ulubionym daniem narodowym. Przechodziła z doliny do doliny i w końcu dotarła do Alp Francuskich.

Nazwa "Raclette" przyjęła się w 1874 roku.


Światowy Dzień "Raclette".


Od 2018 roku każdy 13 grudnia oddaje hołd tradycyjnej potrawie "Raclette". Jest to obecnie ważny dzień dla wszystkich miłośników serów topionych i stanowi doskonały pretekst do spędzenia uroczystego wieczoru w gronie przyjaciół.

 

Przepis...

To właśnie dzięki prostocie przepisu "Raclette" stał się gwiazdą przyjaznych i radosnych zimowych potraw, gdzie każdy przykłada rękę do koła.


Tradycyjny przepis ma tylko 4 składniki:


  • Tradycyjny ser "Raclette" (200g na osobę)

  • Ogólnoużytkowy ziemniaki (200g na osobę)

  • Wędliny (150g na osobę):

    • szynka gotowana / surowa, rozeta, grison, salami...

  • i Dodatki:

    • korniszony, biała lub czerwona cebula w occie, kapary...

 

Porady szefa kuchni Antoine'a Lopez

Raclette jest daniem obfitym i zazwyczaj najlepiej podawać je ze świeżą sałatką z delikatnym winegretem.


W przypadku wina należy pamiętać, że ser Raclette będzie zazwyczaj bardzo odczuwalny w smaku, więc białe wino i Raclette jest w zasadzie idealnym połączeniem jedzenia/wina. Najlepiej byłoby wybrać białe wytrawne wino, które jest wystarczająco okrągłe, aby wydobyć "tłustość" sera. Polecam francuskie białe wino "Rousette de Savoie" lub szwajcarskie białe wino "Fendant du Valais".


Odkryj "Raclette" w menu restauracji - Le Petit Paris

 

127 wyświetleń1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

1 Comment


malgosia.napieraj
Dec 18, 2022

Bardzo ciekawy post. Czekam na otwarcie.

Like
bottom of page